Meet the founder: Ben Shouler

Vandaag hebben we het genoegen om te spreken met Ben Shouler, de oprichter van Planet Paleo. Met meer dan tien jaar ervaring in de gezondheids- en wellnessindustrie heeft Ben zich gericht op het ontwikkelen van collageenproducten die gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten en wetenschappelijk onderzoek, om zo mensen te helpen hun algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. We praten met Ben over wat hem inspireerde om Planet Paleo op te richten.

Ben Shouler

Ben, vertel ons hoe je bent begonnen met Planet Paleo.

Nou, ik heb altijd al mijn eigen producten willen ontwikkelen en persoonlijk had ik verbluffende resultaten met het nemen van collageen voor mijn spijsvertering. Daarnaast voelde ik dat er in de Europese markt behoefte is aan hoogwaardige collageenpoeders afkomstig van grasgevoerde koeien. Echt ethische en duurzame collageenpoeder bestond nog niet, dus besloot ik om zelf aan de slag te gaan en Planet Paleo op te richten.

Wat is jouw visie op de voedingsindustrie en waarom vind je het belangrijk om duurzame producten te produceren?

Ik denk dat er veel misvattingen zijn over gezondheid en voeding in onze maatschappij. Er zijn zoveel bewerkte voedingsmiddelen op de markt die ons lichaam niet ten goede komen. Ik geloof dat we ons moeten richten op voeding die ons lichaam voedt en ondersteunt, en dat we moeten streven naar duurzame productiemethoden die het milieu niet schaden. Door producten te maken die goed zijn voor ons lichaam en voor de planeet, kunnen we een positieve impact hebben op de gezondheid van mensen en de planeet.

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in collageen?

Ik volgde het paleo-dieet heel strikt en hier kwam mijn interesse in bottenbouillon en gelatinerijk voedsel vandaan. Ik vond het vrij moeilijk om deze voedingsmiddelen in mijn dieet te krijgen omdat ik een drukke baan had, dus begon ik collageen te nemen als aanvulling op mijn dieet. Ik had zulke ongelooflijke resultaten dat ik ging onderzoeken hoe ik zelf collageen- en bottenbouillon producten kon ontwikkelen.

Wat is jouw favoriete manier om de producten van Planet Paleo te gebruiken?

Ik doe elke ochtend Pure Collagen in mijn koffie. Ik gebruik ook andere smaken en ik verwerk het ook wel eens in allerlei recepten. Toch vind ik puur collageen in koffie het makkelijkst, dus dit gebruik ik dagelijks. Daarnaast neem ik iedere middag een kop bottenbouillon. Momenteel is Ancient Mushrooms bone broth mijn favoriet. Het werkt perfect om een middagdip tegen te gaan.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en essentieel is voor onze huid, gewrichten, botten en bindweefsel. Het nemen van collageen als supplement kan helpen om deze weefsels te ondersteunen en te versterken. Veel mensen merken dat hun huid er gezonder uitziet na het nemen van collageen.

Kun je ons wat meer vertellen over de specifieke gezondheidsvoordelen van collageenpeptiden en bottenbouillon?

Absoluut. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in veel aspecten van de gezondheid, zoals de huid, het haar, de nagels, de gewrichten, de botten en de darmen. Naarmate we ouder worden, neemt onze natuurlijke collageenproductie af, wat kan leiden tot tekenen van veroudering, zoals rimpels, dunner wordend haar en zwakkere botten en gewrichten. Collageenpeptiden, die gehydrolyseerd collageen zijn, zijn gemakkelijk verteerbaar en kunnen snel in het lichaam worden opgenomen om de natuurlijke collageenproductie van het lichaam te ondersteunen en de elasticiteit van de huid, de flexibiliteit van de gewrichten en de dichtheid van de botten te verbeteren.

Bottenbouillon is een andere geweldige bron van collageen, evenals andere belangrijke voedingsstoffen zoals aminozuren, vitaminen en mineralen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel tegen een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder darmgezondheid, gewrichtspijn en ontsteking. Het langzame kookproces helpt om de voedingsstoffen uit de botten en bindweefsels te halen, waardoor het een voedzaam voedingsmiddel is.

Kun je ons meer vertellen over de bronnen en productie van jullie producten?

Natuurlijk. Bij Planet Paleo zijn we er trots op alleen de hoogste kwaliteit ingrediënten te gebruiken die afkomstig zijn van duurzame en ethische bronnen. Onze collageenpeptiden komen van grasgevoerde koeien in Zuid-Amerika. Daarnaast is ons bottenbouillon biologisch gecertificeerd.

We zorgen ook voor een zorgvuldig productieproces, waarbij we een zachte hydrolysemethode gebruiken om ervoor te zorgen dat de collageenpeptiden gemakkelijk verteerbaar en opneembaar zijn. Onze bottenbouillon wordt meer dan 24 uur langzaam gekookt om alle belangrijke voedingsstoffen en mineralen te extraheren.

Wat zijn de toekomstplannen voor Planet Paleo?

We zijn altijd op zoek naar manieren om te innoveren en onze producten te verbeteren. We hebben onlangs een nieuwe lijn plantaardige collageenpoeders gelanceerd die zijn gemaakt van gefermenteerde aminozuren, wat echt spannend is. We kijken er ook naar uit om ons bereik uit te breiden zodat meer mensen over de hele wereld kennis kunnen maken met onze producten. 

Hoe verschilt jouw aanpak van die van andere bedrijven die voedingssupplementen aanbieden?

Bij Planet Paleo hebben we ons gericht op het maken van voedingssupplementen die zijn gebaseerd op de principes van de paleo voeding. Hierbij richten we ons op het gebruik van natuurlijke ingrediënten die biologisch beschikbaar zijn voor het lichaam. We gebruiken alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit die zijn verkregen van ethisch verantwoorde bronnen, en we streven naar duurzaamheid in al onze activiteiten. We vermijden synthetische ingrediënten en chemicaliën en richten ons op het maken van voedingssupplementen die vrij zijn van onnodige toevoegingen en vulstoffen. 

Wat zijn enkele van de uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad bij het opzetten van jouw bedrijf en het ontwikkelen van de producten?

Een van de grootste uitdagingen waarmee we te maken hebben gehad, is het vinden van de juiste leveranciers van ingrediënten van hoge kwaliteit. We zijn altijd op zoek naar de beste ingrediënten en we willen er zeker van zijn dat ze afkomstig zijn van ethisch verantwoorde bronnen. Dit kan soms een uitdaging zijn, vooral als we op zoek zijn naar ingrediënten die niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Een andere uitdaging is het ontwikkelen van nieuwe producten die voldoen aan onze hoge normen en die daadwerkelijk een verschil kunnen maken in de gezondheid van onze klanten. We besteden veel tijd aan het testen van nieuwe formules. Ook was het een uitdaging om duurzame verpakkingen te ontwikkelen, maar we zijn trots op het resultaat. De vernieuwde producten van Planet Paleo zijn nu verkrijgbaar in composteerbare zakken. Op die manier proberen wij het verschil te maken.