Grasgevoerd collageen

Ontdek de herkomst van Planet Paleo’s collageenpoeder

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de voordelen van collageensupplementen voor hun gezondheid, zoals het verbeteren van de huid, het haar, de nagels en de gewrichten. Maar waar komt het collageen vandaan en wat zijn de voordelen van grasgevoerd collageen ten opzichte van andere soorten collageen? In dit artikel zullen we ingaan op de voordelen van grasgevoerd collageen en waarom het de beste keuze is voor zowel de consument als de planeet.

grasgevoerd collageen planet paleo

Onze voorouders en grasgevoerd collageen

De voorouders van de mens aten dieren die uitsluitend op het land graasden. Tegenwoordig eten de meeste runderen niet alleen gras, maar voornamelijk voer op basis van granen. Dit is niet beter voor de planeet, dieren of consumenten. Traditioneel liepen de dieren vrij rond op het land en aten ze gras, kruiden en wilde bloemen. Onze voorouders verzamelden en jaagden hun voedsel, wat de basis is voor het paleodieet. Ze zouden elk deel van het voedsel waarop ze jaagden hebben gegeten, inclusief dierlijke botten, kraakbeen en ander bindweefsel. Dit zijn delen die rijk zijn aan collageen.

Collageenrijk voedsel was overvloedig aanwezig in de voeding van onze voorouders, die alle delen van een dier zouden gebruiken om een voedingsrijke bottenbouillon te maken rijk aan collageen en gelatine. Collageen is namelijk niet te vinden in bijvoorbeeld een zalm- of kipfilet, maar in delen van een dier die tegenwoordig niet meer geconsumeerd worden, zoals huid, gewrichten, botten en spierweefsel. Supplementen met collageen en bottenbouillon kunnen daarom uitkomst bieden.

Wat is ethisch grasgevoerd collageen?

Ethisch grasgevoerd collageen is van hoge kwaliteit en wordt geproduceerd met aandacht voor ethiek en duurzaamheid in de hele toeleveringsketen. Kies voor een grasgevoerde certificering met strikte regels en normen. Koeien die in de wei worden grootgebracht, lopen vrij rond in hun natuurlijke omgeving waar ze voedzaam gras en andere planten kunnen eten die ze kunnen verteren. Ze hebben een veel hogere kwaliteit van leven dan dieren in de bio-industrie.

Het systeem van de bio-industrie is zeer stressvol voor de dieren. Ze krijgen routinematig antibiotica om uitbraken van ziekten te voorkomen. Runderen zijn dieren die van oorsprong gras eten en wanneer ze van de wei worden gehaald en op een granen gebaseerd dieet worden gezet, kunnen ze een aantal gezondheidsproblemen krijgen. 

Kwaliteit van grasgevoerd vlees

Grasgevoerde koeien eten het hele jaar door gras en grazen buiten zonder hormonen of antibiotica. Dit resulteert in een betere levenskwaliteit voor de koeien en een hoogwaardig en zuiver product. Grasgevoerd vlees heeft minder vet en calorieën en bevat meer vitamines, mineralen, omega-3 vetzuren, CLA en antioxidanten die helpen bij het bestrijden van oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Dieet van de dieren

Het dieet van de dieren heeft invloed op de kwaliteit van het eiwit en collageen. Een dieet dat 100% uit gras bestaat, zorgt voor een eindproduct van hogere kwaliteit. Graangevoerde koeien krijgen daarentegen voeding aangevuld met soja, maïs en andere additieven en kunnen ook antibiotica en groeihormonen krijgen die in de voedselketen terechtkomen.

Voordelen voor de planeet

Grasgevoerde dieren worden grootgebracht in een gezondere omgeving met vrije uitloop, wat ook ziektes vermindert en voordelen biedt voor de planeet. Een Brits onderzoek over een periode van 30 jaar toonde aan dat grasbodems meer koolstof in de grond en meer organisch materiaal vasthouden in vergelijking met intensief bewerkte bodems.

LIAF-certificering

Om er zeker van te zijn dat dieren daadwerkelijk 100% grasgevoerd zijn, is een LIAF-certificering essentieel. Deze certificering zorgt ervoor dat dieren hun hele leven buiten in de wei doorbrengen en dat het collageen vrij is van hormonen, antibiotica, antimicrobiële stoffen, groeibevorderaars, anabole steroïden en synthetische drugs. Kies daarom voor grasgevoerd collageen om te genieten van de voordelen voor zowel de consument als de planeet.

grasgevoerd collageen

Waarom is collageen belangrijk voor ons lichaam?

Collageen is het grootste en meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het vormt bindweefsel, zoals pezen en kraakbeen, en het speelt een belangrijke rol in het behoud van onze botten en huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in ons lichaam af, waardoor aanvulling noodzakelijk kan zijn. Onze huidige voeding mist vaak de juiste balans van aminozuren die collageen levert. Een collageensupplement kan in dat geval een ondersteuning bieden aan de algehele gezondheid.

Wat zijn de voordelen van collageen?

Collageen heeft een reputatie als een essentieel beauty supplement. En terecht, want tot 70% van het eiwit in onze huid bestaat uit collageen. Het kan helpen bij het verbeteren van de huidelasticiteit, hydratatie en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Bovendien kan collageen de gezondheid van het haar en de nagels verbeteren en de gewrichten ondersteunen. Het kan ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de darmgezondheid.

Waar komt de collageen van Planet Paleo vandaan?

Planet Paleo is een voorstander van ethisch en duurzaam geproduceerd collageenpoeder. De koeien waar het collageen van afkomstig is worden grootgebracht in hun natuurlijke habitat en eten hun natuurlijke voeding. Het collageen wordt ethisch ingekocht bij geselecteerde boerderijen in Zuid-Amerika, voornamelijk in Argentinië, waar het vee vrij kan rondlopen op natuurlijk gevormde weilanden zonder het gebruik van pesticiden, groeihormonen en antibiotica. Het collageen wordt vervolgens gehydrolyseerd tot peptiden om een betere verteerbaarheid en opname te garanderen.
Het consumeren van grasgevoerd collageen betekent dat je de keuze hebt gemaakt om de dieren, het milieu en jouw lichaam met respect te behandelen. Vind hier ons assortiment grasgevoerde gecertificeerde collageen producten.