Top 6 voordelen van collageen voor de gezondheid van vrouwen

We associëren collageen vaak met de gezondheid van vrouwen vanwege de voordelen voor een mooie huid en sterk, gezond haar en nagels; collageen kan echter veel meer dan dat en biedt veel voordelen voor de gezondheid van vrouwen die verder gaan dan de huid.

Dit artikel bespreekt wat collageen is, hoe je je collageeninname kunt verhogen en de voordelen van collageen voor de gezondheid van vrouwen.

Wat is collageen en is het goed voor je?

Het woord “collageen” is afgeleid van het Griekse woord “kolla”, wat letterlijk lijm betekent. Collageen houdt ons bij elkaar en maakt een groot deel uit van het eiwitgehalte in het lichaam. Het vormt onze spijsverteringsslijmvliezen, huid en bindweefsels, waaronder gewrichten en botten. Collageen is van vitaal belang voor de structuur en het onderhoud van het hele lichaam, maar helaas begint onze collageenproductie af te nemen naarmate we ouder worden. Vanaf ongeveer midden twintig verliezen we collageen met een snelheid van ongeveer 1% per jaar, en het blijft afnemen naarmate we ouder worden, wat de reden is waarom we een verschil in onze huid of gewrichten kunnen opmerken naarmate we ouder worden. Onze oervoorouders consumeerden een collageenrijk dieet door alle delen van de dieren waarop ze jaagden te gebruiken en door voedingsrijke bottenbouillons te maken. Helaas ontbreekt het ons hedendaagse dieet aan deze belangrijke voedingsbron, maar het aanvullen met een hoogwaardige bron van collageenpeptiden kan de oplossing bieden.

Soorten collageensupplementen om de gezondheid van vrouwen te ondersteunen

De belangrijkste collageenproducten op de markt zijn van runderen (meestal type 1 met een beetje type 3) en van vis (type 1). Er is weinig verschil tussen de twee, dus de keuze wordt vaak gemaakt op basis van dieet- en levensstijlvoorkeuren. Er zijn meer dan 30 verschillende soorten collageen. Het is echter vooral type 1 dat we in het hele lichaam aantreffen, ook in de huid, waar runder- en zeecollageen in overvloed in voorzien. Collageen kan worden ingenomen in de vorm van capsules/tabletten, maar om een goede dosis te krijgen moet je er handenvol per keer van innemen. Ons Collageen poederassortiment is een gemakkelijke, handige manier om een hoge dosis hydrolyseerbaar collageen te consumeren.

Collageen en lichaam

Collageenrijke voeding was overvloedig aanwezig in het dieet van onze voorouders, die alle delen van een dier gebruikten om voedselrijke bottenbouillon te maken. Velen van ons hebben tegenwoordig gewoon niet de tijd om bottenbouillon te maken, daarom kunnen collageensupplementen nuttig zijn. We raden aan om 1-2 porties collageenpoeder per dag aan je dieet toe te voegen om de voordelen van collageen voor de gezondheid van vrouwen te zien en te voelen.

Als collageen nieuw voor je is, kun je het beste langzaam beginnen en je dosis geleidelijk opbouwen. Je kunt de dosis over de dag verdelen of in één keer innemen. Het is gemakkelijk om collageen in je dagelijkse routine op te nemen. Je kunt het ’s ochtends aan je koffie/thee of smoothie toevoegen voor een eiwitrijke start van de dag, ter ondersteuning van de bloedsuikerspiegelbalans en verzadiging. Als je het na een training inneemt, helpt het bij het herstel en als je het voor het slapen gaan inneemt, helpt het bij het herstel. Collageenpoeder kan op elk moment van de dag nuttig zijn, zolang je het maar consequent gebruikt.

6 Voordelen van collageen voor de gezondheid van vrouwen:

Collageen ondersteunt een gezonde huid

Collageen is een belangrijk bestanddeel van de huid; het is essentieel voor de stevigheid en elasticiteit van de huid en voor de hydratatie. Als we ouder worden en minder collageen aanmaken, kunnen we last krijgen van een droge huid en kunnen er rimpels ontstaan. Studies hebben aangetoond dat collageen een gunstig effect heeft op veroudering bij vrouwen, met een betere hydratatie en elasticiteit van de huid.

Collageen kan de botgezondheid ondersteunen

Wist je dat je botten voor het grootste deel uit collageen bestaan? Dit helpt om ze structuur te geven en sterk te houden. Studies hebben aangetoond dat het aanvullen van collageen de botafbraak die leidt tot osteoporose kan tegengaan en de botmineraaldichtheid kan verbeteren. Collageen is vooral belangrijk na de menopauze, wanneer vrouwen het beschermende effect van oestrogeen op de gezondheid van hun botten verliezen en meer kans hebben op botafbraak, wat leidt tot osteoporose en frequente botbreuken.

Een betere gezondheid van botten en gewrichten is een van de belangrijkste voordelen van het consumeren van collageen voor vrouwen.

Collageen kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Collageen zit boordevol eiwitten die kunnen helpen bij het verzadigingsgevoel of het gevoel van volheid na het eten en die de bloedsuikerspiegel stabiliseren, waardoor het makkelijker wordt om je aan een gezond dieet te houden. Collageen is rijk aan glycine, waarvan studies hebben aangetoond dat het constant lage circulatieniveaus heeft bij type 2 diabetici. Glycine is zeer ontstekingsremmend, wat cruciaal is omdat chronische ontsteking een belangrijke oorzaak is van veel chronische aandoeningen die ons op latere leeftijd kunnen treffen.

Collageen gebruiken voor herstel na de training

Collageensupplementen kunnen helpen om het bindweefsel te versterken en het weefselherstel na een training te ondersteunen. Collageen helpt om de elasticiteit in de pezen en ligamenten te ondersteunen, ondersteunt de spieren om efficiënter te herstellen na een training en helpt bij het voorkomen van blessures. Collageen werkt ook ontstekingsremmend, waardoor het een ideale keuze is voor herstel en bescherming van gewrichten en botten tijdens en na zware inspanning.

Collageen kan de darmgezondheid en spijsvertering ondersteunen

Bottenbouillon en collageen worden al lang aanbevolen als onderdeel van spijsverteringsondersteunende protocollen vanwege hun rijke bron van voeding en hun ontstekingsremmende aminozuurgehalte, dat helpt om het spijsverteringsslijmvlies te kalmeren en de structuur en algehele functie ervan te ondersteunen. Net als onze buitenste huid, zijn onze binnenste weefsels afhankelijk van collageen als een belangrijk structureel eiwit. Schade aan het darmslijmvlies is betrokken bij veel ontstekingsaandoeningen, dus het is essentieel om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die de darmgezondheid kunnen ondersteunen.

Ondersteuning voor de schildklier

Collageen kan de stofwisselingsgezondheid van vrouwen ondersteunen door het dieet in balans te brengen. Het ontstekingsremmende aminozuurprofiel vormt een tegenwicht voor de meer ontstekingsbevorderende aminozuren zoals cysteïne en tryptofaan in onze normale voeding, die de schildklierfunctie kunnen remmen. Collageen kan de omzetting van schildklierhormonen in hun actieve vorm ondersteunen en schildklieronderdrukkende hormonen en chemicaliën helpen ontgiften.

De voordelen van collageen voor vrouwen

Naast het verbeteren van huid, haar en nagels biedt collageen diepgaande gezondheidsvoordelen voor vrouwen. Collageen wordt met het ouder worden uitgeput en supplementen met dit structurele eiwit versterken het bindweefsel van het lichaam, ondersteunen  de spijsvertering, ondersteunen een gezonde huid, ondersteunen de gezondheid van de botten, brengen de bloedsuikerspiegel in balans, ondersteunen het herstel tijdens de training en de gezondheid van de schildklier.

Hoewel moderne diëten meestal niet voldoende collageen bevatten, zijn supplementen zoals ons Pure Collageen Poeder een toegankelijk alternatief. Consistente consumptie is cruciaal, ongeacht de vorm of bron – rund of zee. Door collageensupplementen in hun dagelijkse routine op te nemen, kunnen vrouwen hun algehele welzijn verbeteren en veel gezondheidsvoordelen ervaren die verder gaan dan huiddiepte.

Als je wilt profiteren van de voordelen van collageen, bekijk dan ons assortiment producten, waaronder zee-, runder- en veganistisch collageen.